Placari gresie faianta

Lavobad® executa lucrari de placare gresie, faianta, marmura, materiale compozite etc.

1. Montat gresie (inclusiv rosturi, chituri)
2. Montat faianta (inclusiv rosturi, chituri)
3. Montat plinta gresie
4. Placat trepte cu marmura
5. Placat trepte cu gresie etc

Cei mai importanti pasi care trebuie luati in considerare la executarea lucrarilor de placare gresie:

1. Alegerea gresiei

Destinatia placarii impune tipul de gresie folosit: daca este montata la exterior, vorbim despre o gresie portelanata. Gresia portelanata este un produs complet vitrificat, practic portelan, cu rezistente mari la cicluri înghet-dezghet si cu absorbtie de apa apropiata de zero. La interior, se poate monta, pe lânga gresia portelanata, si cea obisnuita, arsa în cuptor la temperaturi inferioare.

2. Alegerea adezivului

Alegerea tipului de adeziv este poate cel mai important aspect de luat în calcul pentru o lucrare de calitate, stabila în timp. Pentru gresia portelanata (cu absorbtie de apa aproape nula) priza este eminamente chimica, deci aveti nevoie de un adeziv imbunatatit si flexibil (C2 S1). Pentru gresia normala, cât si pentru faianta, este suficient sa folositi un tip de adeziv clasic (C1), cu priza prin absorbtie.

3. Alegerea tipului şi materialului de rost

Ca orice material, si gresia are dilatari/contractii la variatiile de temperatura. Respectati deci indicatiile producatorului de ceramica în ceea ce priveste dimensiunea minima de rost (fiecare format de placa are ca indicatie o anumita latime minima de rost). Desi multi considera ca placile de gresie rectificata (cu muchiile taiate la 90 de grade) pot fi montate fara rost, în realitate lucrurile stau diferit: se recomanda montajul unui rost minimal, de 1 mm, cu ajutorul unor distantiere speciale. Pentru amenajari exterioare folositi chit de rosturi îmbunatatit si flexibil pentru exterior - în acest fel nu veti mai avea placi „sarite“ dupa prima iarna. În plus, se recomanda folosirea unei hidroizolatii adecvate între stratul suport si gresie (daca nu se foloseste un adeziv pe baza de rasini reactive - R2, hidroizo lant). Rosturile la exterior vor fi de minimum 3 mm. În cazul acoperirii unor suprafete mai mari, amplasati rosturi de fractionare cel putin la fiecare 40 mp. Veti reduce astfel tensiunile acumulate în material aparute din cauza dilatarilor si contractiilor. Rosturile de fractionare sunt rosturi prefabricate din PVC rigid cu miez de poliuretan, de obicei mai late decât rosturile curente din câmp, si pot fi comandate într-o gama de culori uzuale.

4. Verificarea stratului suport

Stratul suport, de obicei sapa, trebuie sa respecte anumite cerinte:
- umiditatea sa fie sub 5%, semn ca sapa si-a consumat contractiile;
- planeitatea sa respecte regula unor deviatii de cel mult 3 mm pentru dreptarul de 2 m;
- sa nu se macine – în caz contrar, este semn clar al unei concentratii reduse de ciment;
- sa nu prezinte fisuri active, care se transmit în timp placajului ceramic;
- stratul suport trebuie sa fie curat, fara praf.

5.Condiţiile de punere în operă

1. Temperatura aerului la montaj nu trebuie sa scada în niciun caz sub 5º C sau sa depaseasca 30º C. De asemenea, este contraindicata o umiditate excesiva a aerului.

2. Chiar si în cazul utilizarii unui adeziv cu priza rapida, nu se va calca peste suprafata proaspat montata mai devreme de 24 de ore

3. Se urmareste respectarea conditiilor tehnice ce se impun la utilizarea produselor de lipire:

- timpul deschis (timpul în care produsul aplicat nu formeaza pelicula);
- durata de viata - pot life-ul (timpul în care produsul se poate utiliza fara sa-si piarda performantele maxime.
Comments